Γράφει ο Νικ. Αλ. Αργυρίου

Στο αρχαίο Ολυμπιακό άθλημα  "Παμμάχιον" ή  " Παγκράτιον ",  η τεχνική της αναπνοής αποτελούσε σημαντικό σημείο προπαρασκευαστικής εκγύμνασης.  

Έτσι, υπάρχουν μεταξύ των άλλων , η άσκηση εκγύμνασης : " ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΙΣ " , που είναι η βαθιά εισπνοή  μακράν κρατούμενη για τον αυτοέλεγχο και, η " ΕΚΦΥΣΗΣΙΣ ",  που είναι η ηχηρή εκπνοή.
Είναι η αντίστοιχη άσκηση που χρησιμοποιείται στη μέθοδο της Γιόγκα. 
Ο Ιπποκράτης την ονομάζει " ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΙΣ ", ενώ ο Γαληνός ως "ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΝ ". 

Συγκεκριμένα, ο  Γαληνός αποκαλεί την εκπνοή ως " ΕΚΦΥΣΗΣΙΣ ", όπου πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ηχηρό. Ενώ η εισπνοή πρέπει να γίνεται βαθιά , γιατί ελαττώνεται η ενδοθωρακική πίεση  και το αίμα παλινδρομή ευκολότερα προς την καρδιά. Κρατώντας την αναπνοή για μεγάλο διάστημα επιτυγχάνουμε αύξηση της πίεσης διαμέσου του διαφράγματος στα σπλάχνα, αποφεύγοντας την υπερβολική αιμάτωσή τους.
Για την καλύτερη αναπλήρωση του αέρα ο Γαληνός προτείνει  δυναμικές εισπνοές και εκπνοές, ώστε να γίνει καλή ανακύκλησις του αέρος εις τους πνεύμονες και η αντικατάσταση της νέας ποσότητας που απέβαλαν. 
Περιορισμένος αριθμός ασκήσεων και παλαισμάτων του εν λόγω αθλήματος, διέδωσε νότια της Κίνας εις το βουδιστικό μοναστήρι Σαολίν,  ένας φίλος του Μ. Αλεξάνδρου, ονόματι Ασόκα,  που καθιέρωσε τον Βουδισμό εις την Ινδία.
 Για το ζήτημα της αναπνοής που εφαρμόζεται στην μέθοδο Γιόγκα, φαίνεται ότι υπήρχε εις το απώτατο παρελθόν πλήρης μαθηματικό-ενεργειακό υπόβαθρο, αλλά δυστυχώς με το πέρας των αιώνων χάθηκε. 
 Ο Πυθαγόρας διαλογιζόταν και δίδασκε κατάλληλες αναπνευστικές ασκήσεις , όπου με την κατάλληλη προπαρασκευή μπορούσε κανείς να ακούει την μελωδία των ουράνιων σφαιρών (συμπάντων) .
Παρεμφερές  τεχνικές με το Παγκράτιο υπάρχουν στο Ζίου-ζίτσου, όπου οι ανατολίτες υποστηρίζουν ότι προέρχεται από ανώτερη Γιόγκα. 
Γενικότερα οι πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας σαφώς  επηρεασμένες από το Παγκράτιο, δημιούργησαν το  Ζίου-ζίτσου, Αικίντο και το τζούντο.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ: " περί διαίτης " το δεύτερο
ΓΑΛΗΝΟΣ: " Υγιείν. Β"
ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: " Ο Έλληνας Βούδας " , ΝΕΦΕΛΗ,  ΑΘΗΝΑ, 1984
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: " Καράτε", Ι. ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ, ΑΘΗΝΑ, 1980
ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ: " Παγκράτιον", ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΙΣ, ΑΘΗΝΑ, 2004
ΔΑΚΟΓΛΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ: " Ο Μυστικός κώδικας του Πυθαγόρα " Α Τόμος, ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ, ΑΘΗΝΑ, 1987

Δημοσίευση σχολίου

Blogger